Obližnje znamenitosti

Lunicijeva potkova
ili  zelena potkova               samo 100m udaljena
 
je sklop parkova u obliku slova U u sklopu gradskih trgova s parkovima u centru grada ( Donji grad) Zagreb. 
Potkova je zamišljen 1882. od strane Hrvatske urbanist Milan Lenuci . Parkovi su projicirani između 1883. i 1887. godine , u vrijeme kada je današnja Donji grad formirana južnoj periferiji Zagreba . Gradnja je ubrzana i naporima za obnovu grada nakon potresa u Zagrebu 1880 , a 1889. završena je cijela potkova. Oba kraja potkove poveza su novoizgrađenim zagrebačkim Botanički vrtom.  Park Sustav se sastoji od sedam kvadrata poredanih u tri ravne linije .

Hrvatski Državni Arhiv

Samo 200m udaljen

 

Izgrađen u 1913 , zgrada Hrvatskog državnog arhiva je jedna od najljepših seccesionistćkih građevina u Hrvatskoj . Ova je najvažnija palača u hrvatskog secesijskom razdoblju i uspješna je kombinacija ranog bečkog secesionizma i moderne europske arhitekture označena s početka 20. stoljeća . Ta usamljena zgrada nalazi unutar parka i dobrom osmišljenom urbanističkom planu Grada Zagreba ; to je takozvani " Zelene potkove ", koji se temelji na nekoliko gradskih parkova . Ovo mjesto , ispunjeno bogatim umjetničkih djela ( slika , reljefa , lusteri i stolnih svjetiljki , kao i ukrasnih predmeta i namještaja ) , idealno je mjesto za održavanje poslovnih sastanaka , kao i vrhunskih događaja gdje ljepota mjesta može biti dodatni alat za uspjeh .

Hrvatsko Naradno Kazalište     5min hoda

U kontekstu općeg procvata Europske kazališnog života, Zagreb je također izgradnju svoje prvo profesionalno kazalište. U 1833., Zagreb trgovac i posjednik Kristofor Stanković dobio je bečki loto jackpot u iznosu od 30.000 dukata i odlučio izgraditi kazalište kao privatna ulaganja. Grad sudac odlučio da mu odobri zemljište na uglu Trga svetog Marka i Freudenreichovoj ulice i izgradnjom kazališta započeo je iste ljeto; kazalište koje je ostao u privatnom vlasništvu sve do 1851. arhitekata talijanskog podrijetla, otac i sin Christofor Anton Cragnolini koji je stigao iz Ljubljane dizajnirao zgradu u neoklasicističkom reda. To je otvorena 4. listopada 1834. te je isključivo koriste njemačkih tvrtki, sve do 10. lipnja 1840. kada je s 'herojske play' Ivan Kukuljević Sakcinski Juran i Sofija ili Turci kod Siska obavlja nacionalne kazališne iz Novog Sada, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu započeo svoju djelatnost. 

Crkva Sv. Marka         udaljena 15min hoda

 

Slikovita crkva sv. Marka jedna je od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola. Spominje se u popisu župnih crkava u Kaptolskom statutu iz 1334. godine.

Građena je u 13. stoljeću, a iz te prve, romaničke faze gradnje sačuvani su prozor u južnom zidu i baza zvonika. Gotički svodovi i svetište građeni su u drugoj polovici 14. stoljeća kada je crkva dobila i svoj najvrijedniji dio - raskošni gotički južni portal. Taj figuralno nabogatiji gotički portal u Hrvatskoj izrađen je u Parlerovoj radionici, jednoj od najpoznatijih srednjovjekovnih kiparskih radionica. Na sjeverozapadnom zidu nalazi se najstariji zagrebački grb iz 1499. godine.

Crkva je temeljito obnovljena u drugoj polovici 19. stoljeća prema nacrtima bečkih arhitekata Friedricha Schmidta i Hermanna Bollea te ponovo restaurirana u prvoj polovici 20. stoljeća. Tom je prigodom njezine zidove oslikao poznati slikar Jozo Kljaković (1888. - 1969.), a na oltare su postavljena djela znamenitog kipara Ivana Meštrovića.

Katedrala Marijina Uznesenja

udaljena 15 min  hoda

 

Katedrala Zagreb je najmonumentalnija i najimpresivniji gotički stil sakralni objekt jugoistočno od Alpa . Njegova tlocrta , s vitkim križno- rebrastim svodovima u roku od tri poligonalna apsida s uskim prozorima , podsjeća francuska arhitektonska uzorak ( ex onaj u Troyes . ) ; detalji njegovih naknadno dodane lađe ( jednake visine ) odgovaraju građevinskim obrascima moderne njemačke arhitekture ; maštovite skulpture , s druge strane , odražava utjecaj češkim školama . Sve to ukazuje ne samo rano introducation od gotike do hrvatskog sjevera i internacionalizacije umjetnosti , ali i važnost Zagrebačke biskupije i status i moć svojih biskupa u one dane . Od samog početka , katedrala je posvećena Blaženoj Djevici Mariji , odnosno Uznesenja Blažene Djevice Marije ( Veliku Gospu ) . Iako ugarski kralj Sveti Stjepan uvijek spominje kao primarni zaštitnika sveca , on je zapravo drugi .

 

© 2015 by ZagrebDeluxe Proudly created with Wix.com

 

Image by Lexe-I has not been altered and is used in compliance with CC License. If you retain this image, please do not alter it.

Contact us

 

book@zagrebdeluxe.com

Tel: +385 91 88 11 581

 

Kontaktirajte nas
Address

 

Savska cesta 6 

Zagreb 10 000

Hrvatska

 

Adresa
We accept
Show More
  • Facebook Clean
  • LinkedIn Clean
Prihvačamo